Het belang van een proforma beroepschrift

Dat het belangrijk is om tegen een beslissing tijdig rechtsmiddelen aan te wenden blijkt wederom. In een uitspraak van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (“CBHO”) van 3 december 2021, zaaknr. 2021/148 wordt dit benadrukt.

Het CBHO overweegt, voor zover van belang, als volgt:

2.3 (…) Het College merkt hierbij op dat appellante haar gezondheidstoestand ten tijde van (het einde van) de termijn voor het instellen van administratief beroep niet met medische stukken heeft onderbouwd. Zelfs als het College aanneemt dat appellante toen fysiek en mentaal in een moeilijke situatie verkeerde, is naar het oordeel van het College door het CBE terecht gesteld dat appellante niet aannemelijk heeft gemaakt dat zij daardoor niet in staat was om ofwel zelf tijdig administratief beroep in te stellen, ofwel een derde in te schakelen om dat voor haar te doen. (…)
Het College tekent hierbij ook aan dat appellante geen stukken van medische aard heeft ingebracht waaruit is af te leiden dat zij geen administratief beroep kon instellen. Een zogenoemd proforma administratief beroepschrift (dus: op nader aan te voeren gronden) was overigens al genoeg geweest
om zeker te stellen dat de termijn niet zou worden overschreden. De omstandigheid – die de gemachtigde van appellante tijdens de zitting naar voren heeft gebracht – dat appellante aan het einde van de termijn voor het indienen van administratief beroep met haar ziekte bezig was en niet met het aanwenden van rechtsmiddelen, komt voor haar risico. Het had op de weg van appellante gelegen om de termijn in acht te nemen. Daarbij herhaalt het College dat appellante ook een derde had kunnen inschakelen om voor haar haar (pro forma) administratief beroep in te stellen.

Deze uitspraak is in lijn met een eerdere uitspraak van het CBHO van 18 augustus 2020 (zaaknr. 2020/068) waarin het CBHO eerder overwoog dat voor zover de student als gevolg van het medicijngebruik niet in staat was om tijdig bezwaar te maken, mocht van hem/haar worden verwacht dat hij/zij iemand zou inschakelen ter behartiging van zijn/haar belangen. Kortom de les in deze is dus tijdig rechtsmiddelen aanwenden desnoods via een proforma administratief beroepschrift en al dan niet door tijdige inschakeling van een derde.

Een link naar de uitspraak van 3 december 2021 tref je hier aan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *